فرش سلامت، چه فرشی است؟
به گزارش مجله هاستفا، فرش سلامت تنها دستبافته بدون پرز بشر است. این فرش بدون حساسیت، از مهم ترین صنایع دستی میبد محسوب می گردد.
فرش سلامت یکی از صنایع دستی مشهور شهر میبد است. هنرمند زیلوبافی میبدی، زیلو را فرش سلامت معرفی کرد. عبدالکریم غنی پور اشاره نمود که در زمان های گذشته که پسری 6 ساله بوده است، در کنار درس خواندن باید پشت دار زیلو پنجه زنی می کرد. وی یادآوری می نماید که این شیوه و کار در همه منازل میبد مرسوم بود. در میبد بچه ها پسر باید در کنار درس خواندن زیلوبافی را می آموختند تا یاری خرج برای خانواده باشند و هرروز صبح قبل از آغاز مدرسه، باید پنجه زنی را در کنار استاد زیلو باف انجام می دادند تا بتوانند اجازه رفتن به مدرسه را از پدر خود بگیرند.
غنی پور محله بشنیغان میبد، را مهد زیلو دانسته و خاطرنشان می نماید که در گذشته های دور حدود 70 درصد فرش ایران را میبدی ها می بافتند و زمانی 800 دستگاه زیلوبافی در میبد وجود داشت. مردم در سال های بعد به قالی و موکت روی آوردند و بازار زیلو میبد را از رونق انداختند اما به علت حساسیتی و مضرات این فرش ها، مجددا 10 سالی است که زیلو جایگاه خود را پیدا نموده است.
غنی پور اجداد خود را هنرمند زیلو معرفی می نماید و هنر خود را ارث برده از آن ها می داند. وی بر این اعتقاد است که زیلوبافی را با عشق و علاقه دنبال نموده و زمانی که دیپلم گرفته است در پی شغل دولتی بود که فراهم نشد و از آن صرف نظر کرد. سپس مصمم شد همان زیلوبافی را ادامه دهد چون عاشق شغل و هنر زیلوبافی بود. وی می گوید:
تنها کسی در میبد بودم که از ابتدا چله تابی با دستگاه های برقی که احتیاج زیلوبافان بود را آغاز کردم و تمام دستگاه های زیلوی میبد را شخصاً چله تابی می کردم.
این هنرمند بنام شهرستان میبد، برجسته ترین اثر خود را بافت زیلوی حسینیه جماران معرفی می کند. بعد از جهانی شدن زیلو، متقاضیان زیلو بیشتر شدند، اما عمده مشکل اصلی زیلوبافان که بیمه آن ها است. با وجود پیگیری های مسئولان تا به امروز، برطرف نشده است. این مشکل اصلی، انگیزه زیلوبافی را از جوان ها گرفته و آن ها حاضرند با حقوق کمتر و مسائل و سختی کار بیشتر در مراکز صنعتی به کار مشغول شوند.
این هنرمند میبدی، دیگر مشکل حوزه زیلو را عدم بسته بندی مناسب آن ها ذکر کرد و گفت: به تازگی بسته بندی مناسب برای زیلو با طرح و نقش زیبا انتخاب شده اما شخصی که آن را تهیه و در اختیار زیلو بافان قرار دهد، وجود ندارد. مدیر شرکت تعاونی زیلوی میبد با بیان اینکه بیشترین سفارش زیلوی این شرکت از شهرهای تهران اصفهان و قم است، اضافه نمود که زیلو زیراندازی خنک و مناسب برای فصل تابستان است، زیرا کاملا از جنس پنبه است اما در مساجد میبد در فصل زمستان روی زیلو ها قالی می اندازند تا گرمتر باشد.
زیلوهای پشمی دیگری هم وجود دارد که به کشورهای اروپایی و سردسیر صادر می گردد چون گرمتر از زیلوهای رایج است و این زیلوها به کشورهای روسیه، آلمان، ایتالیا و... به وسیله تجار صادر می گردد.
عکس کاور از فاطمه دهقانی
منبع: کجارو