درمان سنگ کلیه در طب سنتی
به گزارش مجله هاستفا، به منظور درمان سنگ کلیه در طب سنتی علاوه بر نوشیدن مقدار زیاد مایعات، مصرف ترب سفید، جوشانده ماش سبز، جوشانده جو و آب کرفس توصیه میگردد.
وظیفه کلیهها برقراری تعادل آب و الکترولیت در بدن است. کلیهها مقدار آب مورد احتیاج را ذخیره نموده و نمکها و املاح و مواد زائدی را که مورد احتیاج نیستند از بدن دفع میکنند. روبرو شدن بدن با کمبود آب به ویژه در ماههای تابستان به علت بالا رفتن دمای محیط و از دست دادن آبی که به دلیل عرق کردن از بدن خارج میگردد، باعث میگردد غلظت املاح در بدن افزایش یابد. این املاح با پروتئینهای ادراری و کلسیم ترکیب میشوند و مجموعههایی نامحلول را تشکیل میدهند و در نتیجه ایجاد سنگ کلیه میگردد. در ادامه این مطلب با علل ایجاد سنگ کلیه، ترکیب شیمیایی این سنگها وروشهای درمان سنگ کلیه در طب سنتی آشنا شوید.
علت ایجاد سنگ کلیه چیست؟
برخی از مهمترین علل ایجاد سنگ کلیه عبارتند از:
- روبرو بدن با کم آبی
- تعریق زیاد
- مسائل ژنتیکی کلیه
- تغذیه نامناسب
- پرکاری غده پاراتیروئید (علت ایجاد سنگ اکسالاتی)
- عفونت کلیه
ترکیبات شیمیایی سنگ کلیه
ترکیب شیمیایی سنگهای کلیه ممکن است متغیر باشد. لیکن زمانی میتوان نوع سنگ را تشخیص داد که نمونه ادرار فرد بیمار را به آزمایشگاه بدهید. جنس سنگهای کلیوی عمدتا عبارتند از:
- سنگهای اکسالاتی یا فسفات کلسیم (70 درصد سنگهای کلیوی از جنس فسفات کلسیم یا اکسالاتی هستند و نسبت شیوع آن در مردان نسبت به زنان 3 به 1 است. اغلب در سن 40 تا 52 سالگی بروز میکند.)
- سنگهای فسفات کلسیم
- فسفات آمونیوم
- فسفات منیزیم
سنگهای فسفاتی در زنان شایع تر است و بیشتر در سنین 20 تا 45 سالگی اتفاق می افتد. ویژگی این نوع سنگها قابلیت پیشگیری و درمان آنها است، ولی چنانچه درمان به درستی صورت نگیرد عاملی برای از کار افتادن کلیهها محسوب میگردند.
- اسید اوریک
8 درصد سنگهای کلیوی را سنگهایی با جنس اسید اوریک تشکیل میدهند. اغلب اوقات بعد از سن 40 سالگی و بیشتر در مردان اتفاق می افتد. این سنگها بیشتر شبیه دانه شن بوده و برای تشخیص آنها احتیاج به سی تی اسکن است.
- سنگهای سیستینی
این نوع سنگ به ندرت در مردان و زنانی که کمتر از 35 سال سن دارند تشکیل میگردد و ناشی از نوعی بیماری کروموزومی بوده که باعث نقص در عمل لولههای کلیوی است.
علایم سنگ کلیه
همه انواع سنگهای کلیه ممکن است تا مدتها نشانه خاصی نداشته باشند و فرد از وجود آنها در بدن خود بی اطلاع باشد. حتی برخی از انواع سنگهای کلیوی به ویژه سنگهای فسفاتی ممکن است فقط موقعی که بسیار عظیم شدند و بافت کلیه آسیب زدند تشخیص داده میشوند. از شایعترین علایم سنگ کلیه موارد زیر را میتوان برشمرد:
- درد شدید در پایین کمر و درست زیر قفسه سینه (75 درصد افراد مبتلا به سنگ کلیه درد شدید را تجربه میکنند.)
- درد شدید در پهلوها
- درد در ناحیه فرج زنان یا درد در نوک آلت تناسلی مردان
- مشاهده خودن در ادرار
- مشکل در دفع ادرار
- درد ناگهانی هنگام تکان خوردن مثل هنگام سوار شدن در وسایل نقلیه و عبور از فراز و نشیبها
روشهای درمان سنگ کلیه در طب سنتی
چنانچه زمینه مساعد ارثی برای ساختن سنگ کلیه ناشی از مسائل ژنتیکی و ارثی ندارید استفاده از راهکارهای درمان خانگی سنگ کلیه در بیشتر موراد میتواند به شما یاری کند. برخی از شیوههای درمان سنگ کلیه در طب سنتی عبارتند از:
- نوشیدن مقدار زیاد مایعات
وقتی که سنگ کلیه تشخیص داده شد، مدیریت و نظارت دائم برای ممانعت از ساختن دوباره سنگ ضروری است. به این منظور مایعات به ویژه آب فراوان بنوشید.
- مدیریت کردن رژیم غذایی
فرد مبتلا به سنگ کلیه برای جلوگیری از ایجاد دوباره سنگ، در خوردن غذاهای سرشار از کلسیم احتیاط کند. البته گفتنی است، احتیاج نیست غذاهای حاوی کلسیم را به طور کامل حذف کنید، بلکه تنها خوردن شیر و فراوردههای لبنی را محدود کنید.
مواد غذایی غنی از اکسالات مانند چغندر، لوبیاها، تمشک سیاه، فلفل سبز، جعفری، اسفناج و توت فرنگی را محدود کنید.
از دیگر راههای درمان سنگ کلیه کاهش مصرف غذاهای پروتئین دار مانند گوشت، گوشت مرغ، ماهی و ... است.
افزایش مصرف غذاهای حاوی ویتامین آ نیز از دیگر شیوههای درمان سنگ کلیه و جلوگیری از ایجاد آن است.
- ریحان
سبزی ریحان برای تسکین دادن مسائل کلیوی و نیز یاری به دفع سنگها عالی است. به این منظور یک قاشق چایخوری عصاره ریحان همراه با یک قاشق چایخوری عسل در یک لیوان آب بریزید و از این ترکیب هر رو به مدت 2 تا 3 ماه بخورید. این ترکیب به حل و دفع شدن سنگها یاری خواهد نمود.
- کرفس
آب یا سوپ کرفس که روزانه خورده گردد، از ساخته شدن سنگ در افرادی که مستعد به سنگهای کلیوی هستند، جلوگیری میکند.
- انجیر
از دیگر راهکارهای درمان سنگ کلیه خوردن انجیر است. به این منظور 3 تا 5 عدد انجیر را در یک فنجان آب جوشیده بریزید. انجیرها را هم بزنید و اجازه دهید کمی بماند. از این آب انجیر هر روز به مدت یک ماه خورده گردد.
- ترب سفید
برای افراد مبتلا به سنگ کلیه، ترب سفید بایستی بخشی از غذای روزانه فرد باشد.
- ساقه درخت موز
خوردن قسمت داخلی ساقه درخت موز، که پخته شده است از شیوههای درمان سنگ کلیه در طب سنتی است.
- جوشانده ماش سبز
برای درمان سنگ کلیه جوشاندهای از ماش سبز را مصرف کنید. به این منظور یک قاشق غذاخوری ماش سبز را برداشته و در یک لیتر اب بجوشانید تا سه چهارم آن باقی بماند. سپس آن را صاف کنید و به مقادیر مساوی تقسیم نموده و روزانه بنوشید.
- جوشانده جو
جوشانده جو هم برای درمان سنگ کلیه مفید است.
- داشتن فعالیت بدنی کافی
همانند تمام بیماریها یکی از سادهترین و البته مهمترین راههای درمان سنگ کلیه و جلوگیری از ایجاد مجدد آن ورزش کردن و داشتن فعالیت بدنی کافی است.
منبع: setare.combestcanadatours.com: مجری سفرهای گردشگری و تجاری و آموزشی | مجری مستقیم و کارگزار سفرهای بین المللی خارجی