طرز تهیه شامی لپه بدون گوشت؛ افطاری خوشمزه و مقوی
به گزارش مجله هاستفا، اگر در پی یک غذای خوشمزه، مقوی و سبک برای افطار هستید، طرز تهیه شامی لپه بدون گوشت برای افطاری گزینه ای عالی است. این شامی با ترکیب لپه، سیب زمینی و ادویه های معطر تهیه می گردد و علاوه بر طعم بی نظیر، هضم راحتی دارد. بعلاوه، برای افرادی که رژیم گیاهی دارند یا مصرف گوشت را محدود نموده اند، انتخابی سالم و مغذی محسوب می گردد. قبلا در کتاب کاله، طرز تهیه شامی گوشت را هم آموزش داده ایم.

مواد لازم در طرز تهیه شامی لپه بدون گوشت برای افطاری
- لپه 1 پیمانه
- سیب زمینی 1 عدد میانه (آب پز و رنده شده)
- پیاز 1 عدد میانه (رنده شده و آب گرفته)
- آرد نخودچی 2 قاشق غذاخوری
- تخم مرغ 1 عدد (اختیاری، برای انسجام بهتر)
- سیر 2 حبه (رنده شده)
- زردچوبه 1 قاشق چای خوری
- فلفل سیاه و فلفل قرمز به میزان لازم
- نمک به میزان لازم
- پودر تخم گشنیز نصف قاشق چای خوری
- آب لیمو تازه 1 قاشق چای خوری
- روغن برای سرخ کردن
مراحل طرز تهیه شامی لپه بدون گوشت برای افطاری
1. خیساندن لپه برای کاهش نفخ و تسریع پخت
برای داشتن یک شامی لپه لطیف و خوشمزه، ابتدا لپه ها را بشویید و چند ساعت در آب خیس کنید. بهتر است از شب قبل این کار را انجام دهید تا هم نفخ لپه گرفته گردد و هم سریع تر پخته گردد. خیساندن لپه باعث می گردد شامی بعد از سرخ شدن بافت نرم و یکنواختی داشته باشد.
2. پختن لپه و گرفتن آب اضافی
پس از خیساندن، لپه ها را در قابلمه ای بریزید و میزانی آب اضافه کنید. به آن کمی زردچوبه اضافه کنید تا طعم و رنگ بهتری داشته باشد. اجازه دهید روی حرارت ملایم بپزد تا کاملا نرم گردد. بعد از پخت، آب اضافی لپه را کاملا بگیرید. برای این کار می توانید لپه های پخته شده را داخل صافی بریزید و صبر کنید تا آب آن کشیده گردد. سپس لپه ها را با گوشت کوب یا غذاساز له کنید تا بافتی یکدست و خمیری پیدا کند. این مرحله بسیار مهم است؛ زیرا اگر لپه به خوبی له نگردد، شامی بعد از سرخ شدن ترک می خورد و وا می رود.
3. آماده سازی سیب زمینی و پیاز برای انسجام بیشتر
یک عدد سیب زمینی را بشویید و بپزید. پس از پخت، پوست آن را گرفته و رنده کنید. سیب زمینی پخته باعث انسجام و لطافت مایه شامی می گردد. علاوه بر آن، یک عدد پیاز میانه را رنده کنید و آب آن را بگیرید. گرفتن آب پیاز اهمیت زیادی دارد؛ زیرا اگر آب پیاز گرفته نگردد، مایه شامی بیش از حد شل شده و هنگام سرخ شدن از هم می پاشد.
4. ترکیب مواد و افزودن ادویه ها برای طعم بهتر
در یک کاسه بزرگ، لپه له شده، سیب زمینی پخته و پیاز رنده شده را با هم مخلوط کنید سپس تخم مرغ ها را اضافه کنید. تخم مرغ باعث انسجام مایه شامی می گردد و از خرد شدن آن هنگام سرخ شدن جلوگیری می نماید. در این مرحله، آرد نخودچی را هم اضافه کنید. این آرد نقش مهمی در چسبندگی مواد دارد.
حالا نوبت ادویه هاست، برای طعم دهی بهتر میزانی نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و کمی دارچین اضافه کنید. بعضی افراد برای عطر بیشتر، از پودر تخم گشنیز یا ادویه های محلی هم استفاده می نمایند. تمام مواد را خوب ورز دهید تا یک مایه منسجم و یکدست حاصل گردد.
5. استراحت دادن مایه شامی برای جلوگیری از ترک خوردن
بعد از آماده شدن مایه شامی، بهتر است آن را برای حداقل 30 دقیقه در یخچال قرار دهید. این کار باعث می گردد مواد بهتر به هم بچسبند و هنگام سرخ شدن، شامی وا نرود. استراحت دادن خمیر باعث می گردد ادویه ها به خورد مواد بروند و طعم بهتری ایجاد گردد.
6. فرم دادن شامی ها برای سرخ شدن یکنواخت
پس از استراحت، از مایه شامی به میزان یک نارنگی کوچک بردارید و در دست شکل دهید. می توانید شامی ها را به شکل گرد یا بیضی فرم دهید. بهتر است وسط آن را کمی گود کنید چون این کار یاری می نماید تا شامی ها به صورت یکنواخت سرخ شوند و مغزپخت شوند.
7. سرخ کردن شامی ها در روغن داغ
در یک تابه میزان مناسبی روغن بریزید و اجازه دهید کاملا داغ گردد سپس شامی ها را داخل روغن بگذارید و با حرارت میانه سرخ کنید. اگر حرارت زیاد باشد، شامی سریع طلایی می گردد اما داخل آن خام می ماند. اگر حرارت کم باشد، روغن زیادی جذب می نماید و حالت روغنی پیدا می نماید. هر دو طرف شامی ها را سرخ کنید تا کاملا طلایی و برشته شوند.
8. سرو شامی لپه بدون گوشت با مخلفات خوشمزه
پس از سرخ شدن، شامی ها را روی دستمال روغن گیر قرار دهید تا روغن اضافی شان گرفته گردد. این غذا را می توانید با نان تازه، سبزی خوردن، گوجه فرنگی، ماست چکیده یا ترشی سرو کنید. شامی لپه بدون گوشت یک انتخاب عالی برای افطار است، چون هم سبک است و هم پروتئین کافی دارد.
نکات تکمیلی طرز تهیه شامی لپه بدون گوشت برای افطاری
شامی لپه بدون گوشت یکی از غذاهای خوش عطر و مقوی است که می تواند جایگزین مناسبی برای انواع شامی های گوشتی باشد. در این دستور، برخلاف طرز تهیه شامی بابلی، گوشت حذف شده و با مواد گیاهی، همان طعم لذیذ و بافت عالی ایجاد می گردد. اگر در پی طرز تهیه شامی لپه فوق خوشمزه هستید، رعایت نکات زیر به شما یاری می نماید تا این غذا را با برترین کیفیت آماده کنید.
استراحت دادن به مایه شامی قبل از سرخ کردن
برای داشتن بافتی منسجم و جلوگیری از خرد شدن شامی در حین پخت، بهتر است مایه آماده شده را حدود 30 دقیقه در یخچال قرار دهید. این کار یاری می نماید تا مواد شامی لپه به خوبی به هم بچسبند و هنگام سرخ شدن، فرم خود را حفظ نمایند.
انتخاب لپه مناسب و خیساندن آن
برای اینکه شامی بافتی نرم و سبک داشته باشد، از لپه تازه و باکیفیت بهره ببرید. خیساندن لپه به مدت چند ساعت، هم به هضم بهتر آن یاری می نماید و هم باعث می گردد شامی بافتی منسجم تر داشته باشد. در بسیاری از دستورها مانند طرز تهیه شامی گیلانی یا طرز تهیه شامی رشتی اصل با گوشت چرخ نموده، این مرحله برای از بین بردن نفخ حبوبات توصیه می گردد.
افزودن سبزیجات تازه برای طعم بهتر
استفاده از سبزیجات معطر مانند گشنیز، جعفری یا حتی ترخون، علاوه بر افزایش ارزش غذایی، طعم شامی لپه را لذیذتر می نماید. این کار باعث ایجاد عطر خوشایند و تازگی در غذا می گردد، مخصوصاً زمانی که شامی را برای افطار سرو می کنید.
جایگزینی مناسب برای گوشت
اگرچه در طرز تهیه شامی کباب مجلسی معمولا از گوشت استفاده می گردد، اما در این دستور، ترکیب لپه و موادی مانند سیب زمینی پخته یا آرد نخودچی باعث انسجام شامی می گردد. این جایگزینی نه تنها طعم خوبی ایجاد می نماید، بلکه ارزش غذایی غذا را نیز افزایش می دهد.
تاثیر ادویه ها در خوش طعم شدن شامی
یکی از رازهای خوش طمع شدن شامی کباب با سیب زمینی خام و پخته و دیگر انواع شامی ها، استفاده از ادویه های مناسب است. ترکیب زردچوبه، دارچین، فلفل سیاه و زیره به شامی لپه طعمی دلپذیر و خوش عطر می بخشد.
سرخ کردن اصولی برای داشتن شامی ترد و خوشرنگ
در طرز تهیه شامی کباب بدون سیب زمینی، به علت استفاده از مواد جایگزین، سرخ کردن باید با دقت بیشتری انجام گردد. برای شامی لپه نیز بهتر است روغن را بیش ازحد داغ نکنید تا شامی از داخل نپخته نماند و در عین حال، روغن زیادی به خود جذب نکند.
کنترل میزان روغن در حین سرخ کردن
برای داشتن شامی لپه بدون گوشت با بافت ترد و خوش طعم، بهتر است روغن را قبل از قرار دادن شامی ها به میزان کافی داغ کنید. بعلاوه استفاده از یک تابه نچسب و میزان مناسب روغن، باعث می گردد شامی ها کمتر روغن جذب نمایند و سبک تر باشند، که این نکته در وعده افطار اهمیت زیادی دارد.
امکان تهیه و نگهداری در فریزر
یکی از مزایای این غذا، امکان فریز کردن آن است. درست مانند طرز تهیه شامی تبریزی اصیل می توانید میزان بیشتری از مایه شامی را آماده نموده و در فریزر نگه دارید تا در مواقع لزوم، سریع سرخ و آماده گردد.
منبع: کتاب کاله