دیپلماسی با رویکرد سوداگرانه؛ همایشی با رنگ و بوی اختلاف
به گزارش مجله هاستفا، روزنامه پراودا چاپ مسکو در گزارشی تحت عنوان دیپلماسی با رویکرد سوداگرانه به بررسی برخی اقدامات منفی تاجیکستان در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران پرداخته است.
به گزارش خبرنگار دفتر منطقه ای خبرنگاران، روزنامه پراودا چاپ مسکو ضمن مطلبی تحت عنوان دیپلماسی با رویکرد سوداگرانه به بررسی برخی از اقدامات منفی در روابط تاجیکستان با جمهوری اسلامی ایران پرداخته است.
در این مطلب آمده است: مقامات تاجیکستان با دعوت از مخالفان ایرانی به این کشور بار دیگر گامی علیه تهران برداشتند چنین اقداماتی می تواند روند عادی سازی روابط را که به نفع 2 کشور است ولی برای آمریکا و سایر دشمنان جمهوری اسلامی ناراحت کننده می باشد، برهم بزند.
رهبری فعلی تاجیکستان با تلاش جهت تثبیت مشروعیت خود، این جمهوری را وارث امپراتوری های باستانی اعلام کرده و 2 مورد از این امپراتوری ها دولت هخامنشی و دولت سامانیان مورد توجه ویژه مقامات این کشور قرار گرفته است.
با گذاشتن مجسمه ها و نامگذاری مناطق جغرافیایی به افتخار حاکمان این امپراتوری ها، مقامات سعی در از بین بردن یاد دوران شوروی می کنند.
در همسویی کامل با این رویکرد، در سرانجام ماه اکتبر سال جاری میلادی در شهر دوشنبه سمپوزیوم بین المللی تحت عنوان پژوهش در فرهنگ باستان: از دیروز تا امروز برگزار گشت.
امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان ضمن افتتاح آن گفت که سامانیان پایه و اساس تشکیل ملت تاجیک و سیستم حکومتی را گذاشته و برای پیشرفت علم و فرهنگ انگیزه ایجاد کردند.
ضمناً این سمپوزیوم نه تنها دارای محتوای تبلیغاتی بود بلکه به طور روشن منظور سیاسی نیز داشت.
برای حضور در این برنامه از یک هیأت خاص دعوت شده بود. این افراد در آمریکا، استرالیا و کشورهای اتحادیه اروپا به سر برده و ورود بیشتر آنان به ایران ممنوع می باشد.
میهمانان با تمجید از توجه مقامات تاجیک به سنت های نیاکان، اعلام کردند که ایران این سنت ها را به دست فراموشی سپرده است.
با توجه به سطح بالای این سمپوزیوم و پوشش گسترده رسانه ای آن، با اطمینان می توان این اقدام را یک نوع چالش آشکار و تحریک آگاهانه مطرح نمود.
این در حالی است که در این اواخر به نظر می رسید مشکل روابط میان 2 کشور پشت سر گذاشته شده است.
باید گفت که در چند سال پیش همکاری های بین دوشنبه و تهران تحت تأثیر برخی از اتفاقات قرار گرفت.
دستگیری بابک زنجانی نخستین مورد بود. وی متهم به کلاهبرداری اقتصادی شد که در آن از جمله مقامات بانک ملی تاجیکستان نیز شرکت داشتند.
پس از این بود که دوشنبه تمایل خود نسبت به عربستان سعودی را به نمایش گذاشت ریاض قول کمک های هنگفت اقتصادی به تاجیکستان را داد و به طور علنی این اقدام خود را به پشتیبانی از مبارزه علیه ایران مربوط دانست.
در چنین وضعیتی سفر محی الدین کبیری رئیس حزب نهضت اسلامی تاجیکستان به تهران انجام شد.
اندکی قبل از آن در تاجیکستان حزب نهضت را ممنوع و تروریستی اعلام و با استفاده از این موقعیت مقامات تاجیک ایران را متهم به حمایت از تروریسم کردند.
بلافاصله رسانه های رسمی مملو از فیلم هایی شدند که در آنها تهران مقصر راه اندازی جنگ داخلی دهه 1990 این کشور و برگزار کننده همه اقدامات تروریستی گسترده دانسته می شد.
مبادله بازرگانی میان 2 کشور به حداقل رسید و پروژه های مشترک متوقف شدند.
چنین وضعیتی چندین سال ادامه یافت و فقط در این اواخر طرفین گام هایی به سوی یکدیگر برداشتند.
در ماه ژوئن سراج الدین مهر الدین وزیر امور خارجه تاجیکستان به تهران سفر کرد.
در جریان مذاکرات وی با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه و حسن روحانی رئیس جمهور ایران موضوع بازسازی نیروگاه برق آبی سنگتوده 2 و تونل استقلال را که با حمایت تهران اجرا شدند، مورد بررسی قرار دادند.
همچنین مقامات ایرانی به تاجیکستان پیشنهاد استفاده مشترک از بندر چابهار در ساحل اقیانوس هند را دادند.
نتیجه مهم دیگر این سفر امضای تفاهم نامه بین دولتی بود بر اساس مفاد آن، طرفین باید از مداخله در امور داخلی یکدیگر خودداری کنند.
این موضوع به رسانه ها نیز منتقل شد و همان گونه که در این سند آمده سیاست طرفین باید تقویت روابط بین 2 کشور را دنبال کند.
چنین انگیزه ای باعث خروج روابط میان تهران و دوشنبه از حالت رکود شد.
روحانی و رحمان چند دفعه با هم دیدار کردند: ابتدا در حاشیه نشست سران سازمان همکاری های شانگهای در قرقیزستان و سپس در تاجیکستان در اواسط ماه ژوئن دوشنبه میزبان کنفرانس تعامل و اعتماد سازی در آسیا بود.
بهبود روابط منجر به از سرگیری پروازهای بین دوشنبه و مشهد و همچنین توافق برای بازسازی مشترک تونل استقلال شد که شمال و جنوب تاجیکستان را به هم می پیوندد.
هزینه های بازسازی این تونل برای هر یک از 2 طرف 5 میلیون دلار تمام خواهد شد.
این توافق در اوایل ماه اکتبر به دست آمد و پس از چند هفته رویدادی رخ داد که می تواند همه تلاش ها را برهم بزند.
چه چیزی دوشنبه را وادار به چنین اقدام غیر محبت آمیز ای نسبت به تهران کرد؟
به احتمال زیاد تأثیر نیروهایی است که به دنبال تخریب جمهوری اسلامی ایران می باشند.
در این اواخر آمریکا به طور چشمگیری حضور خود را در تاجیکستان افزایش داده است.
در 21-22 ماه اکتبر در واشنگتن مذاکراتی بین زوقی زوقی زاده معاون اول وزیر توسعه اقتصادی تاجیکستان با رابرت لایتهیزر کننده بازرگانی آمریکا و جمعی از تجار آمریکایی برگزار گشت.
همانگونه که گزارش شده، طرفین در مورد فراهم کردن تسهیلات در تجارت متقابل، افزایش کمک های فنی آمریکا و همچنین خارج کردن تاجیکستان از اصلاحیه موسوم به جکسون - وانیک که برای تجارت واشنگتن با تعدادی از کشورها محدودیت در نظر گرفته، بحث و گفت وگو کردند.
همچنان کمک های اقتصادی و فنی واشنگتن به دوشنبه ادامه دارد.
در 22 اکتبر سال جاری سفارت آمریکا به فرودگاه پایتخت تاجیکستان تجهیزات اسکن کالاها ارسال کرد.
پیش از این نیروهای مرزی تاجیکستان سیستم های راداری به ارزش تقریبا 4 میلیون دلار دریافت کرده بودند.
با کمک آژانس توسعه بین المللی آمریکا (یوساید) در این کشور پروژه غذا برای آینده در حال اجراست.
احتمالا مقامات تاجیک به دلیل وابستگی به کمک های آمریکا و احتمالاً دریافت قول برای پشتیبانی های بیشتر، عمداً اقدام به تشدید روابط با ایران کردند.
به نظر می رسد که مقامات این کشور به فکر خطرات ژئوپلیتیکی اقدامات خود نیستند.
انتهای پیام/ح
منبع: خبرگزاری فارسabanhome.com: گروه ساختمانی آبان | برای اجرای یک طرح بازسازی مقرون به صرفه با کارشناسان گروه ساختمانی آبان مشورت کنید