تسلیم شدن اپل در برابر فشارهای روسیه چه عواقبی به دنبال خواهد داشت؟
به گزارش مجله هاستفا، از شروع ماه آوریل (ماه بعدی میلادی)، کاربران روسی بعد از خرید آیفون ها با یک مرحله اضافی برای راه اندازی روبه رو می شوند. این یعنی در کنار سؤالات مربوط به زبان و فعال سازی سیری، آن ها با صفحه جدیدی روبه رو می شوند که این افراد را به نصب بعضی اپلیکیشن های روسی ترغیب می نماید. طی دو سال گذشته، مقامات مسکو شرکت اپل را برای این موضوع تحت فشار گذاشتند و اپل هم در نهایت تسلیم شد. اما این اقدام، پیامدهایی فراتر از مرزهای روسیه خواهد داشت.

همراه دور زمین باشید و با تور روسیه از کاخ کرملین دیدن کنید و در شهرهای زیبای مسکو و سوچی گشتی بزنید و خاطرات زیبایی برای خود رقم بزنید.
روسیه در سال 2019 قانون جدیدی تصویب کرد که تمام کامپیوترها، گوشی های هوشمند، تلویزیون های هوشمند و دیگر گجت هایی که در این کشور به فروش می رسند، باید همراه با تعدادی از اپلیکیشن های روسی تأیید شده توسط دولت ارائه شوند. بعد از ماه ها مذاکره، اپل دولت روسیه را راضی نموده که این اپلیکیشن ها از پیش بارگذاری نشوند و به کاربران حق انتخاب داده است. اما این تصمیم اپل می تواند الهام بخش دیگر دولت ها برای خواسته های مشابه یا حتی بدتر گردد.
آدریان شهباز، مدیر یکی از نهادهای فعال در حوزه حقوق بشر، می گوید: این اتفاق در پی سال ها اعمال فشار قانونی بر شرکت های فعال در زمینه فناوری اتفاق افتاده و روسیه برای تغییر شکل اینترنت کارهای مختلفی را برای کنترل، سانسور و نظارت گسترده انجام داده است. همچنین دولت روسیه به طور فزاینده ای مقررات سفت و سختی را برای شرکت های فناوری داخلی تحمیل نموده است.
تبعات قانون جنجالی
این قانون مربوط به قرارگیری اپلیکیشن های روسی در گجت ها به عنوان قانون علیه اپل مطرح شد زیرا اگر اپل از این قانون تبعیت نمی کرد، باید به طور کامل از بازار روسیه خارج می شد. اما حالا دولت روسیه برای اپل استثنا قائل شده ولی شرکت های اندرویدی از این مزیت بهره مند نشده اند.
میخائیل کلیماروف، مدیر اجرای انجمن حفاظت از اینترنت روسیه، می گوید که معتقد است قانون اپلیکیشن های از پیش نصب شده نقش دوگانه برای کرملین ایفا می نماید. از یک طرف دولت با استفاده از آن می تواند اپلیکیشن هایی که قادر به کنترل آن ها است، ترویج کند و از طرف دیگر قادر به دستکاری بیشتر بازار تکنولوژی خواهد بود.
این قانون، هر فروشنده ای که کامپیوترها و گوشی های هوشمند ناسازگار با این قانون را به فروش برسانند، جریمه می نماید و در این میان شرکت تولیدنماینده جریمه نمی گردد. البته اپل از جمله شرکت هایی است که محصولات خود را به طور مستقیم در روسیه به فروش می رساند. کلیماروف می گوید: این قانون می تواند برای از بین بردن خرده فروش ها استفاده گردد و توزیع نمایندگان عظیم هم قیمت های خود را افزایش خواهند داد.
فشار دولت ها بر شرکت های فناوری
این اولین باری نیست که یک دولت اپل را تحت فشار قرار می دهد و همچنین اولین باری نیست که اپل با این خواسته ها موافقت می نماید. به عنوان مثال، اپل برای ادامه حضور در چین از یک سرویس ذخیره سازی ابری داخلی برای داده های آی کلاود و کلیدهای رمزگذاری استفاده می نماید. همچنین هنگامی که دولت چین درخواست می دهد، این اپل اپلیکیشن ها را از اپ استور چین حذف می نماید.
از دیدگاه مالی و امنیت ملی، تمایل دولت ها برای ترغیب شهروندان به استفاده از اپلیکیشن های داخلی تا حدی قابل درک است. اما در عمل، این اقدامات در حال از بین بردن آزادی اینترنت و مفهوم وب جهانی غیرمتمرکز هستند. اگرچه اپل همچنان برای کاربران روسی حق انتخاب ارائه می دهد، اما همین اقدام باعث می گردد که تعداد زیادی از کاربران، اپلیکیشن های روسی را نصب نمایند.
اگرچه این اپلیکیشن ها توسط دولت توسعه پیدا ننموده اند، اما کرملین مانند بسیاری از دولت های دیگر، دسترسی گسترده ای درون اکوسیستم اینترنت خود دارد. توزیع گسترده اپلیکیشن های تأیید شده توسط دولت روسیه می تواند دسترس مقامات این کشور به داده های کاربران را افزایش دهد.
روی هم رفته رویکرد اپل در قبال این موضوع، دولت های دیگر کشورها را ترغیب می نماید که اپل را برای دستیابی به منافع خود تحت فشار قرار دهند.
- 10 ویجت آیفون که زندگی شما را آسان تر می نمایند
منبع: Arstechnica
منبع: دیجیکالا مگ