اولین روز ماه رمضان در ایران چه روزی است؟
به گزارش مجله هاستفا، تهران (پانا) - عضو شورای علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان با اشاره به اینکه به احتمال زیاد هلال ماه رمضان شنبه شب رویت می گردد، گفت بنابراین از روز یکشنبه چهاردهم فروردین آغاز ماه رمضان در ایران است.
به گزارش ایسنا، عمران مرادی، درباره رویت هلال ماه رمضان اظهار کرد: در خصوص هلال ماه رمضان یک بحث علمی وجود دارد و همیشه موقعیت ماه در طول یک ماه قمری در آسمان تغییر می نماید.
وی گفت: در ابتدای ماه های قمری ماه در سمت غرب دیده می گردد و به شکل هلال های خیلی باریک است و و بعضاً این هلال در شب اول ماه آنچنان باریک است که عملاً تماشا آن سخت است.
این مدرس نجوم اضافه نمود: یک روز قبل از تشکیل این هلال، زمان مقارنه و ماه نو است که حد فاصل بین آخرین روز ماه قبلی و آغاز ماه قمری نو است.
وی شرح داد: در این زمان با توجه به اینکه خورشید از ماه بسیار دورتر است، زمانی که ماه در طول یک ماه قمری به دور زمین گردش می نماید، زمانی وجود دارد که ماه در راستای خورشید (ماه بین زمین و خورشید) قرار می گیرد، در چنین حالتی وقتی از زمین به آسمان نگاه می کنیم نمی توانیم ماه را رویت کنیم، چراکه ماه و خورشید با یکدیگر طلوع و غروب می نمایند.
مرادی با بیان اینکه هر چه قدر این زمان می گذرد آرام آرام فاصله بین ماه و خورشید افزایش می یابد و این افزایش در رویت هلال ماه بسیار مهم است، گفت: مثلاً در روز بعد از ماه نو، ماه از خورشید فاصله گرفته و زمانی که خورشید در اول ماه قمری غروب می نماید، می توان هلال ماه را برای مدت کمی ببنیم، چون ماه از خورشید فاصله گرفته و دیرتر از خورشید غروب می نماید، بنابراین هر چقدر این جدایی بیشتر باشد رویت هلال و آغاز ماه قمری راحت تر خواهد بود، به بیان دیگر هر چه سن ماه افزایش می یابد، رویت هلال ماه راحت تر است.
وی گفت: شخصی به نام آندره دانژون در رویت پذیری ماه یک مقدار گیری را انجام داد که زیر جدایی هفت درجه بین خورشید و ماه اصلاً نمی توان هلال ماه را رویت کنیم، اما از حد دانژون بیشتر (از هفت درجه بیشتر) آرام آرام احتمال رویت پذیری ماه آغاز می گردد.
عضو شورای علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان ادامه داد: زمانی که ماه در راستای خورشید قرار می گیرد (مقارنه بین ماه و خورشید) این لحظه تولد ماه نو است. در این شرایط ماه به طور کامل به خورشید نزدیک شده و نمی توانیم آن را رویت کنیم از این جا آرام آرام این جدایی بین خورشید و ماه در آسمان رخ می دهد.
وی با بیان اینکه ساعت 10:54 دقیقه صبح روز آدینه 12 فروردین ماه مقارنه بین ماه و خورشید اتفاق می افتد، اظهار کرد: این مقارنه تا لحظه غروب خورشید، ماه آنقدر از خورشید دور نمی گردد که ما بتوانیم آن را رویت کنیم، بنابراین عملاً مقدار جدایی اتفاق نمی افتد و ماه جوان است و زمان کمی بین غروب خورشید و ماه نو وجود دارد و عملاً ماه در روز آدینه در منطقه ها آسیا، اروپا، اقیانوسیه و آفریقا حتی با ابزار رصدی نیز قابل رویت نیست.
مرادی با اشاره به اینکه البته مبنای کشورهای عربی در رویت هلال ماه بیشتر محاسباتی و متفاوت از ایران است، گفت: در غروب آدینه به وقت شهر مکه بیش از 9 ساعت از عمر ماه گذشته و زمانی که خورشید غروب می نماید، حدود 16 دقیقه بعد ماه غروب می نماید که برای عربستان سعودی همین مقدار کفایت می نماید و این تفاوت بین ایران و کشورهای عربی بر همین مبنا است.
وی با بیان اینکه کشورهای مسلمان بسیاری هستند که مبنای رویت هلال ماه آنها عربستان سعودی و شهر مکه است و در پی محاسبات و رصد ماه نمی فرایند، تاکید نمود: مبنای ایران در رویت هلال ماه رصد آن است.
عضو شورای علمی مرکز نجوم ادیب اصفهان با بیان اینکه به طور قطع ایران نمی تواند آدینه هلال ماه رمضان را رویت کند، گفت: بنابراین از پیش از ظهر آدینه دوازده فروردین مقارنه ماه نو آغاز می گردد و تا غروب روز شنبه آنقدر ماه از خورشید فاصله گرفته است و ماه در غروب شنبه بیش از 16 درجه از خورشید فاصله دارد و بعلاوه سن ماه بیش از 32 ساعت شده است.
وی ادامه داد: زمانی که خورشید غروب می نماید بیش از 70 دقیقه بعد از آن ماه غروب می نماید، بنابراین با این فاکتورها می توان بدون هیچ ابزار و تنها با چشم می توان هلال ماه رمضان را رویت کنیم، بنابراین در غروب آدینه سیزده فروردین ماه می توان به راحتی ماه را در سمت غرب آسمان (جایی که خورشید غروب می نماید) رویت کنیم.
مرادی با بیان اینکه احتمالاً اعراب روز شنبه سیزده فروردین را اول ماه رمضان در نظر می گیرند، گفت: بنابراین از روز یکشنبه چهاردهم فروردین آغاز ماه رمضان در ایران است.
منبع: خبرگزاری پانا