عوامل، راه های تشخیص و درمان جوش صورت نوزاد
به گزارش مجله هاستفا، جوش صورت نوزاد شاید عجیب به نظر برسد، ولی مسئله ای بسیار رایج است. در این مطلب، در خصوص عوامل ایجاد جوش در صورت نوزادان و نحوهٔ پیشگیری از آن آشنا می شوید.
جوش صورت نوزاد ممکن است همراه با قرمزی و التهاب باشد یا بسیار ریز و سفیدرنگ. حتی ممکن است ظاهری شبیه به جوش های دوران نوجوانی داشته باشد. با وجود اینکه جوش صورت نوزاد ممکن است غیرطبیعی به نظر برسد، بسیار رایج است و تعجب آور نیست. همان طور که یک نوجوان، تغییرات هورمونی متعددی را تجربه می نماید، نوزاد هم برای هماهنگی با جهانی بیرون از رحم مادر، تغییرات هورمونی متعددی را پشت سر می گذارد که یکی از نشانه های آن، جوش صورت نوزاد است.
در ادامه با نحوهٔ تشخیص جوش صورت نوزاد و نحوهٔ درمان آنها آشنا می شوید.
جوش صورت نوزاد یا آکنه نوزادی چیست؟بسته به سن نوزاد، ممکن است دو نوع آکنه در صورت نوزادان دیده گردد. یکی آکنه نوزادی با نام علمی Neonatal acne که در نوزادان، تا سه ماه مشاهده می گردد و کاملا طبیعی است. آکنه نوزادی، بیماری پوستی خوش خیمی است که 20 درصد از نوزادان آن را تجربه می نمایند.
کیتی پایل متخصص بچه ها در کلینیک UCHealth Pediatric Care کلرادوی امریکا، در خصوص جوش صورت نوزادان می گوید:
علت ایجاد جوش های نوزادی دقیقا معین نیست، ولی احتمالا به خاطر تحریک غدد چربی نوزاد بر اثر هورمون های بدن مادر است یا ممکن است واکنشی التهابی به مخمرهایی باشد که در پوست نوزاد جمع می گردد.
خبر خوب اینکه اگر نوزاد شما جوش صورت را تجربه می نماید، به این معنا نیست که حتما در آینده مسائل جدی پوستی خواهد داشت.
اگر نوزاد شما از سه ماه بزرگ تر است، ممکن است نوع دیگری از آکنه نوزادی به نام infantile acne را تجربه کند؛ به خصوص اگر جوش ها قرمزتر، متورم تر و چرکی هستند. این نوع از جوش صورت نوزاد هم حدودا در یک پنجم از نوزادان دیده می گردد.
درحالی که جوش های سه ماه ابتدایی زندگی خودبه خود محو می شوند، جوش های بعد از سه ماهگی معمولا مدت طولانی تری باقی می مانند و ممکن است از جوش های بدو تولد، شدیدتر باشند و برای پیشگیری از اسکار، باید درمان شوند.
ظاهر جوش صورت نوزادآکنه نوزادی معمولا برآمدگی های ریز سفید یا قرمز است که ممکن است در سراسر بدن مشاهده گردد، ولی بیشتر از همه در صورت و نیم تنه بالایی بدن نوزاد مشاهده می گردد.
بعلاوه ممکن است دانه های ریز سفیدرنگی روی پیشانی، گونه ها و اطراف دهان ببینید. این دانه های سفید میلیا نام دارند و جوش یا آکنه نوزادی نیستند. در واقع این دانه های سفید، پوست مرده صورت نوزاد است که در زیر پوست جمع می گردد و معمولا در چند هفته ٔ ابتدایی زندگی نوزادان، خودبه خود ناپدید می گردد.
آکنه نوزادی در بالاتر از سه ماهگی، مجموعه ای از برآمدگی های قرمز است که گاهی جوش های چرکی هم در بین آنها دیده می گردد. این جوش ها هر جایی از بدن ممکن است پیدا شوند. گاهی اوقات، جوش ها خودبه خود ناپدید می شوند، ولی گاهی اوقات به درمان های خاصی احتیاج دارند.
برخلاف جوش های ابتدای نوزادی، این جوش ها ممکن است نشانه ای از مسائل بعدی پوستی در زندگی باشند. بنابراین در این شرایط حتما باید با متخصص اطفال یا متخصص پوست مشورت کنید تا درمان و توصیه های لازم را دریافت کنید.
این ضایعه، آکنه است یا راش؟ویژگی های ظاهری جوش نوزادی بسیار شبیه به راش است و ممکن است با راش اشتباه گرفته گردد. راش، بثورات موقتی روی پوست است که معمولا با التهاب یا خارش همراه است. با وجود این شباهت ها چطور می توانید تشخیص دهید که علائم روی پوست نوزادتان آکنه است یا راش؟
آکنه نوزادی معمولا زیرمجموعه ای از راش است. راش در واقع هر نوع تغییرات در پوست است که جوش نوزادی و جوش بعد از سه ماهگی، زیرمجموعهٔ راش قرار می گیرند.
در واقع، تمایز قائل شدن بین جوش نوزادی و سایر بیماری های پوستی که معمولا نوزادان را درگیر می نماید، بسیار سخت است. از جمله مسائل پوستی که برای نوزادان ایجاد می گردد می توان به اگزما اشاره نمود.
اگزما و عفونت های پوستی معمولا قرمز و ملتهب هستند و معمولا در نواحی اطراف آنها، پوست خشک می گردد. اگزما و سایر راش های نگران نماینده که ممکن است برای نوزادان پیش بیاید، معمولا دردناک است و برای نوزاد ایجاد ناراحتی می نماید. بعلاوه ممکن است با علائم دیگری همراه باشد؛ مثلاً تب، بی قراری بیش ازحد نوزاد و… .
اگر نگران مشکل پوستی نوزاد خود هستید، حتما به پزشک اطفال مراجعه کنید. پزشک اطفال، بیماری را تشخیص می دهد و درمان مناسب را توصیه می نماید.
عامل ایجاد آکنه نوزادی چیست؟آکنه نوزادی یکی از مسائل پوستی رایج است، ولی علت معین و ثابتی ندارد. در واقع کنترل بسیار کمی روی آن داریم و معمولا چون دلایل آن شناخته شده نیست، درمان خاصی هم ندارد. ولی مهم ترین عوامل ایجادنماینده آکنه نوزادی ممکن است موارد زیر باشد:
هورمون ها: درست مثل زمانی که نوجوان هستید، در نوزادی هم هورمون ها یکی از مقصران اصلی ایجاد آکنه نوزادی هستند. ولی در نوزادی، هورمون های مادر است که در ماه های آخر بارداری، بر پوست نوزاد اثر می گذارد. در ماه های آخر بارداری، هورمون ها می توانند به وسیله جفت به نوزاد منتقل شوند و می توانند غدد چربی روی پوست نوزاد را تحریک نمایند که منجر به ایجاد آکنه می گردد.
در نوزادان بالای سه ماه، هورمون های بدن خود نوزاد می تواند به رشد بی رویه غدد چربی و ایجاد جوش روی پوست منجر گردد.
مخمر: مالاسزیا نوعی مخمر است که معمولا روی سطح پوست جمع می گردد که گاهی اوقات منجر به ایجاد واکنش های التهابی در نوزادان و درنتیجه ایجاد آکنهٔ نوزادی می گردد.
چطور از شر آکنه نوزادی خلاص شویم؟پوست نوزادان بسیار حساس است، بنابراین هر روشی که برای درمان آکنه در نظر می گیرید، باید کاملا با ملایمت و نرمی باشد. در واقع روش هایی که شما برای پوست خود یعنی در بزرگسالی استفاده می کنید، برای پوست نوزاد مناسب نیست. برای درمان آکنهٔ نوزادی این نکات را در نظر داشته باشید:
چیزی روی پوست نمالید
از دست زدن به جوش ها یا کندن آنها خودداری کنید. این کار ممکن است باعث آسیب رساندن به پوست نوزاد گردد و حتی راه ورود باکتری ها و افزایش احتمال عفونت را تسهیل کند.با دقت شست وشو دهید و آب رسانی کنیداگر نوزاد شما دچار آکنهٔ نوزادی شده است، پوست او را مرتب بشویید و از انواع رطوبت رسان بهره ببرید. پوست اولین سد دفاعی بدن در برابر عفونت است. از مواد شوینده بسیار ملایم و بدون رایحه بهره ببرید. لوسیون ها و مرطوب نماینده های ملایمِ مخصوص پوست نوزادان را تهیه و مرتب از آنها بهره ببرید.
از دستگاه بخور بهره ببریدخشکی هوا می تواند باعث وخیم تر شدن شرایط آکنه گردد. استفاده از دستگاه بخور باعث می گردد که محیط مرطوبی برای نوزاد خود فراهم کنید که رطوبت پوست نوزاد را حفظ می نماید.
به متخصص اطفال مراجعه کنیدپزشک متخصص توصیه های مفیدی با توجه به شرایط نوزادتان ارائه می نماید. بعلاوه ممکن است داروهای خاصی که دوز مناسب نوزادان دارد، تجویز کند. اگر آکنه نوزادی وخیم باشد و درمان نگردد، ممکن است احتمال ایجاد اسکار بر پوست را افزایش دهد.
درمان آکنه نوزادی به روش های طبیعیاگر قصد دارید که حتما از درمان های طبیعی برای درمان پوست نوزاد بهره ببرید، حتما با یک پزشک اطفال در میان بگذارید. پزشک، کودک شما را معاینه می نماید. اگر درمان های خانگی و طبیعی آسیبی به پوست او نزند، به شما اجازه خواهد داد که درمان های طبیعی را پیگیری کنید.
نتایج بیشتر درمان های طبیعی روی نوزادان هنوز به درستی تحقیق و آنالیز نشده است. بنابراین اطلاعات کاملی در خصوص آثار احتمالی آن وجود ندارد؛ به خصوص در خصوص ماسک ها و موادی که روی پوست صورت نوزاد استعمال می کنید. ممکن است با این کار باعث ایجاد التهاب بیشتری در پوست نوزاد شوید.
بعضی از درمان های طبیعی آکنه نوزادی که باید قبل از استفاده از آنها با پزشک مشورت کنید، عبارت اند از:
روغن نارگیل: روغن نارگیل یکی از مواد طبیعی است که در سراسر جهان به عنوان درمانی برای درمان جوش صورت نوزاد استفاده می گردد. این روغن، خاصیت فوق العاده ای در مرطوب نمایندگی دارد و می تواند نقش مؤثری در آب رسانی به پوست داشته باشد. برای استفاده از این روغن، چند قطره از آن را رو پنبه بریزید و به آرامی روی صورت نوزاد بمالید.
شیر مادر: به نظر می رسد که توصیه به استفاده از شیر مادر به عنوان درمانی برای جوش صورت نوزاد، از آن دسته توصیه های قدیمی و غیرعلمی است. ولی این طور نیست. شیر مادر حاوی لوریک اسید است که ویژگی های ضدباکتریایی و ضدالتهابی دارد. کافی است چند قطره از شیر مادر را روی پوست نوزاد بریزید و اجازه دهید که در مجاورت هوا خشک گردد.
تغییر رژیم غذایی: اگر به نوزاد خود شیر مادر می دهید، بهتر است که در خصوص رژیم غذایی خود با پزشک اطفال مشورت کنید. ممکن است پزشک به شما توصیه کند که از خوردن بعضی غذاها اجتناب کنید. با وجود اینکه این غذاها تأثیر مستقیم روی ایجاد جوش صورت نوزادان ندارد، ولی می تواند در بهبود شرایط کلی سلامت پوست نوزاد، تأثیرگذار باشد؛ به خصوص اگر نوزادتان با مسائلی مثل اگزما روبرو است.
درمان جوش صورت نوزاد چقدر طول می کشد؟جوش های نوزادی و بدو تولد معمولا تا سه ماهگی ناپدید می شوند. جوش های بعد از سه ماهگی چند هفته باقی می مانند. محو شدن آنها ممکن است طول بکشد ولی معمولا خودبه خود خوب می گردد. اگر این علائم بیش از چند هفته و تا حدود چند ماه طول کشید، حتما مشکل را با پزشک در میان بگذارید.
راه های پیشگیری از جوش صورت نوزادپیشگیری از آکنه بدو تولد، یعنی جوش هایی که از ابتدای تولد تا سه ماهگی روی پوست نوزاد مشاهده می گردد، غیرممکن است. ولی با روش های مختلفی می توان تا حدودی از ایجاد جوش های بعد از سه ماهگی پیشگیری کرد. عادت به مراقبت صحیح از پوست نوزادان، از این جوش ها و همین طور از راش ها و مسائل آینده پیشگیری می نماید.
حتی اگر نوزاد شما با پوستی صاف و بدون جوش به جهان آمده است، باز هم باید این نکات را در مراقبت از پوست نوزاد در نظر داشته باشید تا از بروز جوش در آینده پیشگیری کنید.
از مواد بهداشتی بدون رایحه بهره ببریدمواد شیمیایی که باعث معطر شدن محصولات بهداشتی می گردد، ممکن است پوست حساس نوزادان را تحریک کند. از محصولات شوینده و بهداشتی مثلا لوسیون، شامپو و شوینده های لباس ضدآلرژی بهره ببرید.
صورت نوزادان را بشوییدصورت نوزادان را به آرامی بشویید و هرگز پوست آنها را با فشار مالش ندهید. چون فشار وارد کردن به پوست باعث تحریک بیشتر و شدت علائم می گردد. برای خشک کردن پوست صورت نوزاد از حوله های نرم و به آرامی بهره ببرید.
نوزاد را مرتب حمام کنیدممکن است در بچه هایی که فعال تر و البته بزرگ تر هستند، روغن و آلودگی های مختلف وارد منافذ پوست گردد و جوش ایجاد کند؛ درست مثل بزرگسالان. پس کودک را مرتب حمام کنید که این کار باعث کاهش علائم مسائل پوستی می گردد.
منبع: سایت چطور
منبع: راسخون