عاقبت دو رگه های تیم ملی چه شد؟
به گزارش مجله هاستفا، مجله مهر: ماجرای عاقبت به خیر نشدن دورگه های تیم ملی موضوعی است که در شماره نوروزی هفته نامه همشهری تماشاگر مورد آنالیز قرار گرفته است. این نشریه در ابتدای گزارش خود می نویسد: مروری بر سرنوشت این بازیکنان تا حدودی نشان می دهد این ادعا خیلی هم غیر منطقی نیست!
فریدون زندی
نام فریدون زندی اولین بار در سال 1383 بر سر زبان ها افتاد. آن موقع برانکو ایوانکوویچ کروات که راهنمایی تیم ملی ایران را برعهده داشت، دست روی فوتبالیست دو رگه ای گذاشت که پیراهن شماره 10 کایزرسلاوترن را در بوندس لیگا بر تن می کرد و سابقه پوشیدن پیراهن تیم ملی جوانان آلمان را هم در کارنامه داشت. زندی که از پدری ایرانی و مادری آلمانی متولد شده، در بهمن ماه سال 83 بالاخره به دعوت برانکو جواب مثبت داد و با سر و صدای فراوان به ایران آمد. بازیکن خوش صحبت کایزرسلاوترن که 10 سال پیش اولین بازی رسمی اش را برای تیم برانکو انجام داد و مقابل بحرین در مقدماتی جام دنیای به میدان رفت، خیلی زود پس از حضور در ایران جایگاهش در بوندس لیگا را از دست داد. او تنها یک سال پس از انجام اولین بازی ملی اش به کوبلنزی منتقل شد که در بوندس لیگای دو حضور داشت و در این لیگ برای بقا می جنگید. لیگ قبرس مقصد بعدی زندی بود، لیگی که حتی در بین لیگ های درجه سوم اروپا هم جایی نداشت. زندی پس از حضور در سه تیم قبرسی به یاران آمد و به تیم کهکشانی استیل آذین رفت، تیمی که با ستاره هایش راه سقوط را پیش گرفت و در نهایت راهی لیگ دسته یک شد. فریدون پس از این سر استقلال درآورد تا محبوبیت از دست رفته اش را زنده کند اما در نهایت به هدفش نرسید و راهی فوتبال قطر و باشگاه الاهلی شد. جالب اینکه زندی که روزی شانس حضور در تیم ملی آلمان بود، حالا پس از 10 سال تنها یک جام در کارنامه اش می بیند که آن هم مربوط به قهرمانی اش با استقلال در جام حذفی است!
دانیال داوری
نام داوری زمانی بر سر زبان ها افتاد که اینتراخت برانشوایگ با او به بوندس لیگا صعود کرد. کی روش که نشان داده بود علاقه خاصی به ایرانی های خارج نشین دارد، بلافاصله سراغ داوری رفت و او را هم راضی کرد تا به تیم ملی ایران بیاید. رسانه ای شدن این خبر خیلی زود مهدی رحمتی را از تیم ملی فراری داد تا داوری صاحب پیراهن شماره یک تیم ملی گردد. البته او هم همانند نظری در تیم ملی ایرانی به حدی ناامید کننده ظاهر شد که کی روش در جام دنیای قید استفاده از او را زد و حتی پس از این رقابت ها به اردوهای تدارکاتی هم دعوتش نکرد. داوری پس از حضور در تیم ملی ایران از بوندس لیگا به لیگ سوئیس رفت تا در گراس هاپرز هم نیمکت نشین گردد. داوری چهار ماهی می گردد که حتی یک بازی رسمی هم برای گراس هاپرز انجام داده و بیشتر حکم یک تماشاگر را داشته تا دروازه بان!
امید نظری
پس از حضور پیروز دژاگه و گوچی در تیم ملی، کی روش سراغ بازیکنی به نام این نظری رفت؛ بازیکنی که در مالموسوئد توپ می زد و برای تیم ملی این کشور 21 بازی ملی در رده پایه انجام داده بود. برخلاف پیش بینی ها این بازیکن ایرانی - فیلیپینی به کی روش جواب منفی داد اما سرمربی پرتغالی تیم ملی با دست پر از سوئد برگشت و امید نظری برادر بزرگتر او را ملی پوش کرد؛ برادری که در لیگ دوم سوئد فوتبال بازی می کرد و هیچ سابقه ملی هم نداشت. امید نظری که این روزها در لیگ سوم سوئد حضور دارد، در ترکیب کی روش جواب نداد و خیلی زود از تیم ملی کنار گذاشته شد. این روزها بیشتر از اینکه فوتبال بازی کند در شبکه های اجتماعی فعالیت می دارد و هیچ بعید نیست خیلی زود فوتبال را کنار بگذارد! او در تیم ملی تنها 5 بازی انجام داد و یک گل ملی هم در رقابت های غرب آسیا به ثمر رساند.
رضا قوچان زاده
کی روش پس از دعوت دژاگه به تیم ملی و دریافت نتیجه مثبت، پروژه پیدا کردن فوتبالیست های ایران در سطح دنیا را کلید زد و در اولین گام سراغ بازیکنی رفت که 9 بازی برای تیم ملی هلند در رده پایه انجام داده بود. این بازیکن کسی نبود جز رضا قوچان زاده که در سنت ترویدن بلژیک توپ می زد و با گلزنی هایش در لیگ دوم این کشور چهره شده بود. او هم همانند دژاگه با توپ پر به تیم کی روش آمد و خیلی زود به ستاره تیم ملی تبدیل شد. در ابتدا حضور در تیم ملی ایران برای گوچی آمد داشت و زمینه ساز انتقال او به استاندارلیژ در لیگ اول بلژیک شد. البته این تمام ماجرای ناجی فوتبال ایران نبود.
بازیکنی که با گل هایش ایران را به جام دنیای برزیل رساند، در تیم باشگاهی جدیدش سکونشین شد تا به چارلتون انگلیس کوچ کند. او در این تیم هم عملکرد ناامید کننده داشت تا به الکویت کویت قرض داده گردد. او حتی در کویت هم نتوانست خودی نشان دهد تا راهی الوکره قطر شد. هر چند او این روزها کماکان یکی از ستاره های تیم ملی و به گلزنی هایش در این رده ادامه می دهد اما در رده باشگاهی، راهی را می رود که آینده خوبی ندارد. گوچی اگر همین روند را ادامه دهد فصل آینده در لیگ برتر ایران روی نیمکت یک تیم اسمی می نشیند و پس از آن هم سر از لیگ یک خودمان در می آورد!
امیر شاپورزاده
با رفتن برانکو ایوانکوویچ از تیم ملی، امیر قلعه نویی روی کار آمد و در همان شروع کار تصمیم گرفت راهی را برود که مربی کروات رفته بود. در همین رابطه نام امیر شاپورزاده در دوره مربیگری ژنرال بر سر زبان ها افتاد، بازیکنی که آن موقع سابقه حضور در تیم دوم هامبورگ را در کارنامه داشت و برای هانزاروستوک در بوندس لیگای یک و دو توپ زده بود. پیش از جام ملت ها بود که این بازیکن بر حضور در غرب آسیا به تیم ملی ب دعوت شد و زیر نظر مظلومی 4 بازی رسمی انجام داد. البته عملکرد شاپورزاده در این تورنمنت به حدی درخشان نبود که قلعه نویی نام او را در فهرست مسافران جام ملت ها قرار دهد. شاپورزاده پس از این یک بار هم در زمان دایی به تیم ملی دعوت شد و یک بازی مقابل زامبیا انجام داد که این بازی اولین و آخرین حضور او در تیم بزرگسالان ایران بود! جالب اینکه او پس از این حضور از بوندس لیگای دو به لیگ ایران دیپورت شد تا با استیل آذین کهکشانی راهی لیگ دسته یک گردد و بازی های این رده را از روی نیمکت تماشا کند. شاپورزاده حتی از لیگ ایران هم دیپورت شد تا به آلمان برگردد و در لیگ های منطقه ای این کشور به فوتبالش ادامه دهد. این بازیکن در حال حاضر 32 سال سن دارد و همان طور که عنوان شد در لیگ های منطقه ای آلمان توپ می زند.
اشکان دژاگه
این طور که امیر قلعه نویی می گوید او اولین نفری بوده که روی اشکان دژاگه دست گذاشته و عملکرد او را برای حضور در تیم ملی زیر نظر گرفته است. ژنرال حتی مدعی است با پدر اشکان مذاکراتی هم داشته اما نتوانسته او را برای حضور پسرش در تیم ملی راضی کند. جالب اینکه قطبی هم ادعا می نماید با دژاگه برای حضور در تیم ملی ایران صحبت هایی داشته، صحبت هایی که هیچ وقت به نتیجه نرسیده است. به هر حال این بازیکن که در آلمان بزرگ شده و 50 بازی برای تیم های ملی این کشور در رده های پایه انجام داده، اسفندماه 1390 به دعوت کی روش جواب مثبت داده تا پیراهن تیم ملی ایران را مقابل قطر بر تن کند و2 گل تماشایی بزند. او زمانی که شاگرد کی روش شد، بازیکن فولام بود و با سابقه 132 بازی بوندس لیگایی، در لیگ فوتبال جزیره توپ می زد اما حالا بازیکن العربی قطر است و در لیگ ستارگان این کشور فوتبال بازی می نماید. پس از جام دنیای دژاگه با قراردادی قرضی و نجومی از فولام به العربی پیوست تا در سن 27 سالگی شانس حضور در سطح اول فوتبال باشگاهی دنیا را از دست بدهد. البته او برخلاف شاپور زاده و زندی هنوز که هنوزه یکی از ستاره های فوتبال ایران است، ستاره ای که نبودش تیم ملی را با مشکل روبرو می نماید.
مهرداد بیت آشور
یکی دیگر از ایرانی های خارج نشین که نتوانست در تیم کی روش برای خودش جایگاهی پیدا کند، استیون مهرداد بیت آشور بود. این بازیکن که در فصل 2012 به تیم ستارگان لیگ آمریکا رسیده تا مورد توجه یورگن کلینزمن، سرمربی تیم ملی این کشور قرار بگیرد و به اردوی تدارکاتی این تیم دعوت گردد، پس از مذاکره با کی روش حاضر شد به تیم ملی ایران بیاید. آن موقع گفته می شد بیت آشور در تیم ملی جانشین خسرو حیدری می گردد اما خیلی زود کی روش از دعوت او پشیمان شد و در جام دنیای برای همواره از تیم ملی خط خورد تا در ونکوور وایتکپس کانادا به فوتبالش ادامه دهد. البته بیت آشور برخلاف داوری کماکان در تیم باشگاهی اش مهره فیکس است و در لیگ آمریکا بازی می نماید.
منبع: خبرگزاری مهر