ایران در آستانه پیک ششم کرونا؛ آماده باش همه مراکز درمانی

به گزارش مجله هاستفا، دبیر کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا با بیان اینکه طبق آنالیز های انجام شده، کشور در آستانه شروع پیک ششم کرونا با سویه امیکرون است؛ در عین حال بر ضرورت اصلاح معیار های رنگ بندی کرونایی شهرها، اهمیت تزریق دز سوم واکسن کرونا و الزام رعایت پروتکل های بهداشتی بویژه استفاده صحیح از ماسک، تاکید نمود.

ایران در آستانه پیک ششم کرونا؛ آماده باش همه مراکز درمانی

به گزارش ایسنا، دکتر حمیدرضا جماعتی، با اشاره به اینکه تست کرونا از افراد دارای علائم بیمای گرفته می گردد، گفت: بر اساس مطالعات اجرا شده و تست های اجرا شده، شرایط بیماری تقریبا در بسیاری از استان ها به این سمت پیش می رود که امیکرون تبدیل به سویه غالب گردد و این در حالی است که در بعضی استان ها نیز به سویه غالب بدل شده است. به نظر می رسد بیماری در حرکت به سمتی است که در بیشتر استان ها ظرف چند هفته آینده سویه غالب، اُمیکرون گردد و بنابراین بیشتر مبتلایان به این سویه از کرونا دچار خواهند شد. بر اساس آنالیز های اجرا شده ما در آستانه شروع پیک ششم کرونا با سویه امیکرون هستیم.

افزایش موارد بستری و تغییر رنگ بعضی شهر ها

وی با اشاره به اینکه معیار های اعلام رنگ بندی های کرونایی شهر ها هنوز اصلاح نشده است، توضیح داد: رنگبندی ها با معیار موارد بستری بیمارستانی معین می گردد. بر اساس مطالعات اپیدمیولوژیست ها ضروری است که طرح تازهی برای ارائه رنگ بندی شهر ها ارائه گردد که این موضوع هنوز به جمع بندی نرسیده است. طرح تازه در ستاد ملی کرونا مطرح شده و مورد استفاده قرار می گیرد. در بعضی استان ها رنگ بندی آبی به زرد و در بعضی دیگر رنگ بندی زرد به نارنجی بدل شده است که حاکی از افزایش تعداد موارد بستری در این استان ها است.

دبیر کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا در عین حال اضافه کرد: بیشتر موارد ابتلا به امیکرون به صورت سرپایی به مراکز مراجعه می نمایند؛ البته با شدت گرفتن ابتلا، تعداد موارد بستری هم در بعضی بیمارستان های ریفرال رو به افزایش است؛ بنابراین به نظر می رسد باید طرحی برای رنگ بندی در نظر گرفته گردد که هم موارد بستری و هم سرپایی را مدنظر قرار دهد؛ زیرا بیشتر افراد سرپایی به مراکز مراجعه می نمایند و اگر تنها شاخص رنگ بندی شهرها، موارد بستری باشد، ممکن است اثر شیوع اُمیکرون به درستی در کشور معین نباشد.

جماعتی ادامه داد: به نظر می رسد در استان هایی که تغییر رنگ از آبی به زرد و از زرد به نارنجی داشتند، سویه غالب به اُمیکرون تبدیل شده است که علاوه بر افزایش تعداد موارد سرپایی، تعداد موارد بستری را هم افزایش می دهد.

اهمیت استفاده صحیح از ماسک

او در ادامه با تاکید بر لزوم رعایت پروتکل های بهداشتی از سوی مردم، اظهار کرد: مهم ترین عاملی که مردم می توانند آن را رعایت نمایند، استفاده از ماسک است؛ البته استفاده از ماسک درست و استاندارد مدنظر ما است. اگر ماسک مناسب استفاده گردد و به طور کامل روی صورت قرار گیرد می تواند تا 30 درصد جلوی ابتلای بیماری را بگیرد؛ بعلاوه در افرادی که بیمار هستند یا با افراد مبتلا مواجهه دارند باید از ماسک های N 95 استفاده گردد که جلوی توسعه بیماری گرفته گردد.

ضرورت تزریق دُز سوم واکسن کرونا

وی بعلاوه با تاکید بر اهمیت واکسیناسیون کرونا به ایسنا گفت: تزریق دز سوم واکسن سطح آنتی بادی های ضد ویروس را افزایش می دهد و حتی می تواند در برابر امیکرون هم اثر بسیار خوبی داشته باشد. در بعضی مطالعات معین شده است 80 درصد کسانی که سه دز واکسن تزریق کردند، اگرچه بیمار شدند، اما در بیمارستان بستری نشدند و این یعنی سه دز واکسن تا 80 درصد جلوی بستری شدن در بیمارستان را می گیرد؛ بنابراین توصیه ما به مردم تزریق واکسن بویژه دز سوم است.

دبیر کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا در ادامه صحبت هایش با تاکید بر پرهیز از حضور در اماکن شلوغ و دورهمی های خانوادگی نیز گفت: حضور در فروشگاه های شلوغ، مترو، اتوبوس و... حتما باید با ماسک باشد. این موضوع باید الزامی باشد و حتی توصیه کردیم ماسک به صورت رایگان در اماکن پرتردد به صورت رایگان در اختیار افرادی که ماسک ندارند، قرار گیرد. این امر یاری می نماید که توسعه بیماری کاهش یابد. بدون انجام اقدامات ذکر شده شیوع اُمیکرون خطرناک است. اگرچه بروز پیک بیماری پیش بینی می گردد، اما با رعایت نکات بهداشتی، استفاده از ماسک و تزریق واکسن می توانیم امیدوار باشیم با تعداد بستری و مرگ و میر کم، از این پیک عبور کنیم.

او بعلاوه درباره درصد واکسیناسیون کرونا در کشور، توضیح داد: در تزریق دو دز اول درصد خوبی داریم، ولی برای تزریق دز سوم به نظر می رسد اشتیاق مردم به تزریق واکسن کاهش یافته است و به همین خاطر هم توصیه اکید ما این است که در این فاصله کوتاه چند هفته ای که تا شروع پیک کرونا مانده است، تزریق دز سوم افراد تکمیل گردد و درصد واکسیناسیون به شرایط خوبی برسد تا کمترین عارضه افراد را تهدید کند.

فرایند افزایشی مراجعات کرونایی به بیمارستان ها

وی با اشاره به این که افزایش مراجعات به مراکز درمانی در حال وقوع است، تاکید نمود: در بیمارستان های مرجع کرونا تعداد مراجعین حدود دو برابر شده است و این نشان می دهد که کشور در آستانه پیک ششم است و به همین خاطر باید اقدامات عاجل از جمله توسعه واکسیناسیون صورت گیرد.

آماده باش مراکز درمانی سراسر کشور

پروتکل تازه درمانی برای مراجعان سرپایی کرونا

جماعتی درباره آمادگی بیمارستان ها برای شروع پیک ششم بیماری، گفت: از دو هفته قبل وزارت بهداشت این آمادگی را به کلیه مراکز درمانی خود داده است که در حالت آماده باش باشند که اگر تعداد افراد بستری افزایش یافت آمادگی پذیرش بیماران و تهیه دارو ها را داشته باشند. کمیته علمی هم یک پروتکل درمانی پیشنهاد نموده است که اگر تعداد بستری ها افزایش یافت بتوانیم از کلینیک های سرپایی با درمان سه روزه در افرادی که نقص سیستم ایمنی، سن بالا و بیماری زمینه ای دارند، استفاده کنیم. اکنون یکی از دارو هایی که در کشور برای درمان کرونا استفاده می گردد رمدسیویر است که شرکت های داخلی هم در حال ساخت آن هستند. در پروتکل های جهان ثابت شده است که درمان سه روزه با این دارو می تواند برای افراد ذکر شده در هفته اول ابتلا تا حدود بیش از 80 درصد جلوی پیشرفت بیماری و بستری شدن در بیمارستان و مرگ و میر را بگیرد.

درگیری دستگاه تنفسی فوقانی در مواجهه با اُمیکرون

وی با اشاره به اینکه در ابتلا به سویه امیکرون کرونا بیشتر دستگاه تنفسی فوقانی درگیر می گردد، اظهار کرد: در مطالعات جهانی معین شده است که شدت این سویه از بیماری نسبت به نوع دلتا کمتر است. در واقع دلایل متعددی برای این موضوع مطرح شد که یکی از دلایل این است که درگیری سیستم تنفسی تحتانی یعنی ریه ها در نوع امیکرون کمتر است. بعلاوه دلیل دیگر ایجاد درگیری کمتر با امیکرون در افراد این است که بسیاری از افراد جوامع مختلف پیش تر به کرونا مبتلا شدند؛ بنابراین یک ایمنی ذاتی در آن ها ایجاد شده است. از طرف دیگر خیلی از افراد جامعه واکسینه شدند و همین سبب شده است ایمنی نسبی در برابر امیکرون به وجود آید و همین دلایل سبب کاهش مدت زمان بستری و یا کاهش مرگ و میر گردد.

او با بیان اینکه سویه امیکرون تمایل بیشتری به ایجاد درگیری در سنین پایین تر دارد، گفت: البته نمی گوییم افراد مسن درگیر نمی شوند؛ بلکه ابتلای سنین پایین، بیشتر بوده است و، چون در سنین پایین سیستم ایمنی بهتر عمل می نماید پس شدت بیماری هم کمتر است. البته هیچ کدام از موارد ذکر شده سبب نمی گردد که از رعایت پروتکل ها و تزریق واکسن غافل شویم.

واکسیناسیون بچه ها؛ مورد تایید کمیته علمی

دبیر کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا درباره واکسیناسیون کرونا برای بچه ها کمتر از 12 سال نیز توضیح داد: در مطالعاتی که در آمریکا و چین اجرا شده است واکسیناسیون سنین 5 تا 11 سال انجام گرفته و اثبات کردند تزریق واکسن کارا بوده و عوارض جانبی نداشته است. سازمان غذا و داروی آمریکا هم این امر را تایید نموده است. کشور چین نیز اجازه واکسیناسیون سه سال به بالا را صادر نموده است و خیلی از کشور ها واکسیناسیون این سن را شروع کردند، به عنوان مثال در آمریکا بیش از 10 میلیون کودک واکسینه شدند و عارضه جدی نداشتند و تنها عارضه موضعی درد محل تزریق یا یکی دو روز تب و لرز بوده است که خیلی وقت ها بدون درمان یا با درمان معمولی بهبود یافته اند. واکسیناسیون بچه ها ایرانی هم مورد تایید کمیته علمی است، ولی زمان اجرای این کار به عهده وزارت بهداشت است.

تایید اثرگذاری دو واکسن برای بچه ها در ایران

وی بعلاوه گفت: در تمام جهان واکسیناسیون اطفال با رضایت والدین انجام می گردد و سازمان بهداشت جهانی نیز تایید کرد که واکسیناسیون بچه ها هم موثر است. با بازگشایی مدارس، بچه ها هم در معرض ویروس قرار می گیرند و این در حالی است که شاید به درستی یک بزرگسال نتوانند پروتکل های بهداشتی را رعایت نمایند؛ بنابراین تزریق واکسن می تواند الزامی بوده و به کاهش ابتلای بچه ها یاری کند. بر اساس مطالعات اجرا شده در کشور واکسن های سینوفارم و پاستوکووک در بچه ها موثر خواهد بود. خود کشور چین مطالعات اجرا شده از تزریق واکسن سینوفارم به بچه ها را منتشر نموده است. این واکسن از پلتفرم غیرفعال ساخته شده است و ما در خصوص تزریق واکسن با این پلتفرم به بچه ها تجربه زیادی داریم و شاید خیلی جای نگرانی نباشد.

الزامات برگزاری جشنواره های فجر

دبیر کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا در خاتمه در پاسخ به سوال ایسنا درباره برگزاری جشنواره های موسیقی، فیلم و تئاتر فجر در روز های پیش رو، گفت: پیشنهاد ما برای فعالیت های تجمعی اعم از فروشگاه ها، کنسرت ها و... این است که در سالن هایی که تعداد افراد زیاد است، سعی کنیم فاصله فیزیکی را رعایت کنیم. بعلاوه رعایت پروتکل های بهداشتی الزامی است و باید در سالن ها محلول هایی با پایه الکلی وجود داشته باشد تا افراد بتوانند دست خود را با محلول شست وشو دهند. نکته بسیار مهم برای ما حفظ تهویه مناسب برای این فضا ها است؛ زیرا اگر تهویه وجود نداشته باشد حتی با حرف زدن تعداد زیادی ویروس وارد هوا می گردد و اگر فرد ماسک درستی هم نداشته باشد، بروز آلودگی دور از انتظار نیست. با رعایت نکات ذکر شده مشکلاتی از قبیل سرایت زایی ویروس به حداقل خود می رسد. شرط ورود به این مراکز باید انجام واکسیناسیون بوده و تنها افرادی پذیرش شوند که علائم بیماری را نداشته باشند.

منبع: فرارو
انتشار: 26 اسفند 1400 بروزرسانی: 26 اسفند 1400 گردآورنده: host-fa.ir شناسه مطلب: 9665

به "ایران در آستانه پیک ششم کرونا؛ آماده باش همه مراکز درمانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ایران در آستانه پیک ششم کرونا؛ آماده باش همه مراکز درمانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید